Să ieși din zona de confort este, probabil, una dintre expresiile pe care le auzi deseori, iar călătoriile, printre primele experiențe recomandate. Pentru 32% dintre călători la nivel global, călătoriile sunt prima opțiune când vine vorba de cheltuit bani, conform datelor motorului de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro. Acestea nu înseamnă, însă, doar experiențe pe care le trăiești cheltuind bani. Ele sunt, în același timp, o oportunitate de a contribui cu abilitățile și cunoștințele tale la un context nou și de a fi plătit pentru asta. Pentru cei care se întreabă cum este posibil, echipa momondo.ro a pregătit o selecție de 13 joburi care oferă libertatea de a călători și a trăi experiențe ieșite din cotidian.
Nu trebuie să te fi născut sau să fi crescut într-un anumit loc pentru a lucra ca ghid turistic. În schimb, dacă te fascinează un colț de lume și vrei să-i descoperi poveștile, n-ar trebui să-ți ia mai mult de câteva săptămâni să îl înveți ca în palmă, ca apoi să aduni în jurul tău călători la fel de curioși cărora să le împărtășești din istoria locului timp de aproximativ două ore.
Un certificat recunoscut de profesor de engleză sau studiile superioare în domeniu îți sporesc șansele de a-ți găsi un job, însă lucrurile nu sunt bătute în cuie nici aici. Mai peste tot, însă, ești întrebat de o diplomă de licență. Programul JET din Japonia este numai un exemplu. Există, totodată, aplicații online pentru a preda o limbă străină. NiceTalk Tutor și Boxfish sunt exemple de companii din China ale căror aplicații permit studenților să contacteze vorbitori de engleză (sau alte limbi străine) pentru a practica prin conversații. Aplicația Tandem lucrează cu studenți din toată lumea și, pentru a putea preda prin intermediul lor, va trebui să demonstrezi că ai un certificat de limbă.
Poate ai lucrat deja în baruri și restaurante cu ani în urmă sau ți-ai dorit dintotdeauna să-ți iasă din mâini un cocktail à la carte. Mai mult decât atât, este o ocazie excelentă de a lua contact cu oameni noi, într-o altă țară, vorbind o altă limbă și, până la urmă, de a te cunoaște pe tine dintr-o perspectivă nouă.
Dacă stăpânești o limbă străină și, totodată, ai o pasiune pentru cuvinte, începând cu cele din limba română, poți porni prin a traduce dintr-o altă limbă în cea maternă. Există companii internaționale care își croiesc drum pe piața din România și care au nevoie de o persoană de la fața locului care a deprins meșteșugul exprimării în scris.
Dacă te numeri printre cei care scriau compunerile colegilor la școală sau printre cei care își iau mai mereu cu ei câte o carte de citit, probabil găsești o plăcere aparte în a lăsa degetele să ghideze cuvinte pe foaie sau pe tastatură La fel ca în cazul anterior, pregătește-ți CV-ul, întreabă în stânga și în dreapta, caută cu răbdare clienții care au nevoie de o persoană inspirată în a împleti acele cuvinte fermecate.
Poate nu te-ai gândit încă la faptul că poți să împarți lumii experiența ta săptămânală de la sala de sport, însă dacă ești pasionat de antrenamentul pe care îl urmezi deja, cel mai probabil ești pregătit să începi formarea ca trainer. Cursurile de formare și, ulterior, cele pe care tu le vei organiza pot fi într-un alt loc decât cel în care locuiești acum, de exemplu pe o plajă din Asia, înconjurat de privirile altor învățăcei yoghini sau pe o plajă din America de Sud, unde pașii rămași pe nisip sunt în ritm de muzică latină.
Dacă ești deja împrietenit cu codurile și site-urile online, știi că se creează în jur de 150.000 de noi website-uri în fiecare zi și că specialiștii în domeniu sunt la mare căutare. Aproape orice business este prezent în online și, cum limita online-ului e cerul, poți căuta oportunități de lucru în afara imediatei tale vecinătăți, având mai întâi un portofoliu pus la punct.
Nu o să fii nici pe departe primul călător care își câștigă pâinea din design grafic. Ai nevoie, implicit, de un laptop la îndemână, de simț estetic și câteva săptămâni / luni de specializare urmărind, de exemplu, tutoriale și învățând să mânuiești programe precum Photoshop sau Illustrator. Vei avea nevoie să poți să jonglezi cu termeni precum CSS, layere și HTML și, totodată, să te pricepi la coding și la cele necesare pentru buna funcționare a unui website.
Deși, în general, munca pe un vas de croazieră nu este ușoară și nopțile nu se încheie prea devreme, există satisfacții pe măsură. Dacă nu știi ce ai putea face la bordul unei nave, gândește-te la următoarele: traducător, bucătar, animator, instructor de dans / de fitness, babysitter, steward, recepționist în spațiul pentru spa, chelner, maseur, barman. Mai mult, destinațiile în care ajungi, porturile pline de viață care îți ies în cale, îți pot deschide o lume nebănuit de frumoasă.
Dacă ai studiat sau ești pasionat de fotografie și, totodată, curiozitatea îți dă târcoale la fiecare pas, pornește la drum cu un portofoliu personal. Încearcă apoi să găsești clienți, de exemplu organizațiile, companiile, agențiile de turism, precum și revistele de travel. A doua opțiune ar fi să pui la vânzare fotografiile tale pe platforme digitale; nu sunt puțini cei care plătesc pentru fotografii bune. Pentru inspirație, poți citi povestea unui fotojurnalist care lucrează pentru National Geographic.
Te-ai gândit vreodată că înclinația ta pentru crearea de obiecte handmade, precum bijuterii, accesorii, produse din piele sau alte materiale poate fi prezentată în piețele marilor orașe, sub ochii mai multor călători ? Probabil nu este printre cele mai simple activități de organizat în spații străine, dar dacă faci artă din câteva obiecte pe care le ai la dispoziție și, când auzi cuvântul „risc”, te gândești mai degrabă la oportunitate, ai adăugat încă o sursă de venit posibilă de-a lungul călătoriilor tale.
Aproape în fiecare zi ești într-un alt colț de lume; în fiecare dimineață, luând micul dejun într-o altă metropolă; la fiecare program de muncă, alte fețe, alte culturi. Toate acestea, în timp ce arăți splendid în uniformă. Nu doar că te alegi la sfârșitul lunii cu un salariu mult peste medie, dar dacă într-adevăr arde în tine flacăra călătoriilor și cauți un loc de muncă stabil, o carieră în aviație ar putea fi aventura ta de zi cu zi.
Dacă ești, mai degrabă, toată ziua cu ochii în ecranul de laptop, dacă te-a prins și te interesează tot ce înseamnă social media, design, creare de conținut, marketing digital, probabil te gândești deseori la a-ți lua laptopul la sub braț și a te muta de pe scaunul din birou într-un hamac. Cu atât mai mult, dacă hamacul sau colțul de cafenea în care vrei să îți continui munca în online ți-l imaginezi într-un alt oraș, într-o altă cultură, nu ești departe de tărâmul posibilităților. Poți începe să lucrezi ca freelancer, găsind oamenii care au nevoie de abilitățile tale și care sunt dispuși să te plătească din orice colț de lume te-ai afla.
În 2024, Nicolae Ciucă, fost general al Armatei Române și fost Prim-Ministru al României, lansează…
Bursa de Valori București (BVB) își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea economiei locale prin lansarea…
În ultima perioadă, amendamentele propuse la legea privind transportul alternativ au stârnit un val de…
În perioada 2-9 martie, un sondaj de opinie comandat de primarul general al Capitalei, Nicușor…
Simona Halep, fostul lider mondial în tenis, a primit o reducere semnificativă a suspendării sale…
Într-o lume plină de schimbări rapide și inovații, unele tradiții rămân constante, aducând bucurie și…