Peste 8,000 de vizitatori au avut ocazia de a admira operele a peste 100 dintre cei mai cunoscuți artiști români contemporani în primele zece zile ale bienalei de artă de la Timișoara, Art Encounters. De asemenea, cele trei expoziții de la Arad au avut peste 1,000 vizitatori în prima săptămână.
După ce weekend-ul de deschidere a atras un public larg, succesul a continuat și în timpul săptămânii, expozițiile fiind văzute în medie de 600 de vizitatori pe zi.
O altă locație neconvențională, dar foarte vizitată, e clădirea Sinagogii din Cetate unde instalația de sunet a Ioanei Nemeș, deși închisă în 6 octombrie, va fi redeschisă în fiecare weekend datorită popularității.
Aflat la prima ediție, evenimentul își propune să aducă un public cât mai larg și diversificat mai aproape de scena artei contemporane românești. În acest scop au fost create programe specifice care să atragă tot mai mult comunitatea locală.
Cazarma U s-a dovedit a fi cea mai apreciată locație, fiind vizitată zilnic de peste 200 timișoreni. Clădirea care a fost neaccesibilă publicului în ultimii ani, a fost redată orașului. 11 dintre cele mai importante galerii din țară au fost invitate să își expună aici lucrările de artă.
Programul educațional a fost lansat pe data de 6 Octombrie când s-a organizat Ziua Profesorului unde peste 80 de profesori de la școlile locale au participat la o prezentare și un tur al expozițiilor. Ca urmare, deja în prima săptămână de Art Encounters peste 25 de clase au luat parte la vizitele ghidate interactive special concepute pentru copiii. Având în vedere că alte 20 de școli s-au înschis pentru vizite săptămâna viitoare, în primele două săptămâni peste 1,500 de elevi vor avea contact cu arta contemporană prin intermediul Art Encounters.
Programul de voluntariat dă ocazia a 100 de voluntari să se implice ca mediatori culturali, ghizi ai expozițiilor. Vârsta media a voluntarilor Art Encounters este 20 de ani. Ei au oportunitatea de a descoperi și a-și însuși cunoștiințe generale despre arta românească contemporană, astfel încât să poată să prezinte expozițiile succint vizitatorilor.
Delia Crăciun, coordonatoare programului educațional, a declarat: „Ne bucurăm că evenimentul Art Encounters a fost așa de bine primit de comunitatea locală. Numărul vizitatorilor din primele zece zile depășește așteptările noastre. Sperăm ca până la sfârșitul lunii un public cât mai larg să descopere arta românească contemporană.”
ART ENCOUNTERS ÎN CIFRE
peste 100 de artiști
30 lucrări noi făcute special pentru Art Encounters
8,000 de vizitatori în primele 10 zile
1,500 de elevi înscriși în programul educațional în primele două săptămâni
100 de voluntari
20 de ani – vârsa media a voluntarilor
10,000 fani facebook
Conferințe saptămâna 12 -18 octombrie
MIERCURI, 14 OCTOMBRIE
12:00 – 13:00 Conferință: Vlad Olariu (artist), Eroi mari, oameni mici, Galeria Mansarda
13:00 – 14:00 Conferință: Alex Mirutziu (artist), Răzbunarea arhitecturii sau Când construiesc am dreptate, Galeria Mansarda
VINERI, 16 OCTOMBRIE
16:00 – 17:00 Conferință: Erwin Kessler (critic de artă și curator), Pictura înapoi, Sala Vieneză
17:00 – 18:00 Conferință: Bogdan Ghiu (scriitor, jurnalist Radio România Cultural, Observatorul cultural), Be East: între indistincție și intimidare, Design & Desen. Arta în noile economii ale atenției și terorii, Sala Vieneză
În 2024, Nicolae Ciucă, fost general al Armatei Române și fost Prim-Ministru al României, lansează…
Bursa de Valori București (BVB) își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea economiei locale prin lansarea…
În ultima perioadă, amendamentele propuse la legea privind transportul alternativ au stârnit un val de…
În perioada 2-9 martie, un sondaj de opinie comandat de primarul general al Capitalei, Nicușor…
Simona Halep, fostul lider mondial în tenis, a primit o reducere semnificativă a suspendării sale…
Într-o lume plină de schimbări rapide și inovații, unele tradiții rămân constante, aducând bucurie și…