ActualitateDeschidere

Peştii – locul 3 în topul animalelor de companie

Peştii se află pe locul al treilea în topul preferinţelor românilor în ceea ce priveşte animalele de companie, fiind surclasaţi doar de câini şi de pisici, potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcţii şi grădinărit ce deţine şi o zonă specială de acvaristică.

”Când vine vorba de animale de companie, peştii reprezintă o alternativă bună pentru oamenii foarte ocupaţi care nu au timp pentru îngrijirea unor animale precum câinii sau pisicile, ce au nevoie de mai multă atenţie”, a declarat Mugurel Horia-Rusu, Directorul General al Hornbach.

Neon, Scalari şi Guppy, cele mai căutate specii de peşti

Conform datelor retailerului, cele mai căutate specii de peşti de acvariu în România sunt Neon, Scalari şi Guppy, acest lucru datorându-se aspectului acestora şi culorilor vii, ce înveselesc locuinţa.

De altfel, pe lângă faptul că un acvariu poate fi privit şi ca un element de design într-o încăpere, este cunoscut şi dovedit că peştii au un efect terapeutic asupra oamenilor. Privirea lor reduce stările de anxietate, datorită mişcării, culorilor şi, uneori şi sunetelor pe care le produc.

Cât cheltuie românii pentru un acvariu

Potrivit datelor Hornbach, cele mai cumpărate tipuri de acvarii sunt cele de 60L şi 80L. Astfel, investiţia necesară pentru amenajarea acestuia este, în medie, 300 – 500 lei. Dincolo de costul acvariului în sine, investiţia cuprinde elemente necesare precum filtru intern sau extern, aerator, încălzitor, nisip sau pietriş, plante şi peşti. Pe lângă strictul necesar, pasionaţii de acvaristică ar putea adăuga minciog sau decoraţiuni, sau îşi pot extinde oricând acvariul cu alte specii de peşti.

”Diversitatea de specii de peşti este foarte mare, astfel că oricine se decide să îşi achiziţioneze un acvariu nu se va plictisi niciodată. Noi avem disponibile peste 200 de specii pentru acvariu sau pentru iaz”, a adăugat Mugurel Horia-Rusu.

Sfaturi de îngrijire a peştilor

Deşi îngrijirea peştilor nu consumă mult timp şi efort, există câteva elemente care trebuie luate în considerare pentru a avea un acvariu cu exemplare sănătoase. Temperatura apei trebuie să fie menţinută la o valoare optimă, precum şi PH-ul apei şi cantitatea de oxigen, care poate fi asigurată prin sistemul de aerare sau reducerea numărului de peşti din acvariu, iar apa trebuie schimbată treptat şi nu trebuie să conţină clor. O suprapopulare a acvariului va crea o stare de stres peştilor care duce la îmbolnăvirea lor. De asemenea, este important să nu existe obiecte ascuţite care pot genera răniri mecanice.

În ceea ce priveşte locul acvariului, acesta ar trebui să fie ales într-o zonă fără soare excesiv şi un loc în care nu se fumează. Nu în ultimul rând, la curăţarea acvariului este indicat să se evite folosirea spray-urilor care conţin amoniac, a detergenţilor, ori a substanţelor chimice sau toxice. În schimb sticla acvariului, atunci când acesta este gol, poate fi  curăţată cu sare fină de bucătărie, deoarece aceasta ucide o mare parte din paraziţi sau  microbi.

Hornbach, singurul magazin de bricolaj cu o zonă specială de acvaristică

”Îngrijirea peştilor nu este dificilă, iar la Hornbach clienţii pot găsi tot ceea ce le trebuie deoarece încercăm să răspundem cât mai bine cerinţelor acestora şi, ca urmare, oferim o largă varietate de produse, inclusiv în ceea ce priveşte zona de acvaristică şi ZOO. De aceea, putem spune că Hornbach este singurul retailer de materiale de construcţii şi grădinărit din România care dedică o suprafaţă specială unor astfel de game de produse, fiind astfel unul dintre cele mai competente pet shop-uri în materie de acvaristică”, a subliniat reprezentantul companiei.

Astfel, dintre cele circa 200 de specii mereu prezente în magazine, clienţii Hornbach vor putea cumpăra de la exemplare de dimensiuni foarte mici, de 1,5 – 2 cm, cum sunt cei din specia Paracheirodon Innesi Neon, până la peşti foarte mari, de 22 cm, precum cei aparţinând speciei Koi din Japonia. Mai mult decât atât, în zona de acvaristică pot fi găsite şi broscuţe, raci sau melci.

„Fiecare dintre cele 5 magazine Hornbach dispune de peste 30 de acvarii care însumează peste 7.200 litri de apă şi găzduiesc peste 3.000 de peşti, broscuţe, melci, raci si plante de acavriu. În afară de acestea, în magazin se regăsesc mereu pe stoc circa 90 de acvarii pentru plante şi animale acvatice de dimensiuni diverse, care pornesc de la 12 litri şi pot ajunge până la 400 litri, provenind de la producători renumiţi din Germania”, a mai spus Mugurel Horia-Rusu.

Acesta a subliniat, de asemenea, că fiecare magazin Hornbach are o echipă de specialişti atent pregătiţi ce pot oferi informaţii importante despre speciile disponibile în magazin, cum trebuie acestea îngrijite şi cum trebuie amenajat un acvariu. Astfel, clienţii ce sunt interesaţi de zona de acvaristică, pot găsi nu doar o mare varietate de produse disponibile la raft şi la comandă, ci şi consiliere de specialitate, la un nivel ridicat de calitate.

Sortimentul magazinelor Hornbach în zona de acvaristică este completat şi de peste 170 de produse de hrană şi medicamente pentru peşti, mai mult de 60 de specii de plante acvatice, inclusiv plante de iaz, cât şi de accesorii şi decoraţiuni pentru acvarii, precum folii autocolante, pietre, roci, rădăcini decorative, obiecte de fundal şi decorative, filtre  de  apă,  aeratoare, încălzitoare, neoane, produse  de  întreţinere/curăţare  a apei, testere, etc.

Zona de acvaristică din magazinele Hornbach se alătură celei ZOO ce cuprinde un număr mare şi variat de produse pentru câini, pisici, păsări şi rozătoare, de la hrană la accesorii diverse.