DeschidereIT&C

Cumpără Informat – Agregator național de date de încredere despre produs

Cu un click și un cod de bare poți cumpăra informat.

 Agregatorul este o aplicație ce permite cumpărătorului ca, prin scanarea codului de bare, să primească informații electronice direct de la producător: detalii despre produs, despre compoziție, conținut energetic, grăsimi, alergeni, etc.

Agregatorul a fost lansat azi de Asociația profesională de standardizare GS1 România în parteneriat cu Ministerul  Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

  “Agregatorul Cumpără Informat” este o aplicație utilă consumatorilor și care nu-i costă nimic pe aceștia. Singura condiție este ca ei să dețină un smartphone, o tabletă sau un alt fel de echipament digital mobil.” a precizat președintele GS1 România, Cirpian Iosep, care a subliniat că acesta nu este un produs comercial.

 “Agregatorul Cumpără Informat reprezintă un instrument foarte important pentru economia noastră. Noi, ca minister, suntem interesați de acest proiect și considerăm că  platforma  va ajuta foarte mult mediul de afaceri și prin faptul că va crea o disciplină în  interiorul acestuia. Totodată va crește încrederea producătorului și consumatorului în produsele care sunt pe piață, creând în acest fel o siguranță sporită în domeniul de trasabilitate a produsului. Avem încredere că această platformă va fi utilă în viitor, fiind un instrument de lucru pentru consumatorul care utilizează tot mai mult telefoanele inteligente pentru cumpărături” a susținut în cadrul evenimentului dr Ovidiu Horațiu Voinea, reprezentantul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

La rândul său, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Marius Dunca a declarat: „În primul rând trebuie să plecăm de la ideea că toți suntem consumatori și mediul de afaceri trebuie să respecte această calitate a noastră. Stilul de viață s-a schimbat, este mult mai alert, nu mai avem timp să stăm în fața rafturilor cu produse să facem comparații ale etichetelor. Cu această etichetă digitală  putem ușor afla informații, putem evita practicile comerciale înșelătoare, iar noi, ca organ de control, putem să ne desfășurăm mai bine activitatea. Dacă se introduc date false pe eticheta digitală amenda este la fel ca și pentru cea clasică, considerându-se practică înșelătoare” a arătat Marius Dunca.

Europarlamentarul Maria Grapini, membru în Comisia IMCO – Piață Internă și Protecția Consumatorilor și-a exprimat încrederea în utilitatea agregatorului Cumpără Informat “ Acesta contribuie la implementarea în țara noastră a Regulamentului european privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare și ar fi foarte util, în opinia mea, să existe un astfel de regulament și o astfel de etichetare digitală și pentru produsele nealimentare” a mai spus europarlamentarul.

Astfel de agregatori de date de încredere despre produse funcționează în 19 țări, cel mai dezvoltat fiind, conform GS1 România, Japonia. În UE beneficiază de astfel de date consumatorii din  Vest, cu  mare succes în Franța, Italia și Germania.

Catalogul național ‘Cumpără Informat’ este creat prin contribuția membrilor GS1 (producători, distribuitori, importatori, titulari de marcă) și se constituie în depozit de informație structurată despre produsele oferite pentru vânzarea cu amănuntul către consumatorii români, garantată de proprietarul de marcă.

Informațiile sunt trecute pe eticheta digitală printr-o declarație pe proprie răspundere a producătorului. În prezent, pot accesa informațiile numai posesorii de telefoane cu sistem de operare android, cei de la GS1 România lucrând la extinderea aplicației și pentru celelalte sisteme. În prezent, în România există 23 de milioane de SIM-uri active.

Separat de accesul direct al consumatorilor, aplicația pune la dispoziție date despre produse și magazinelor on line, ce au obligația de a pune la dispoziția cumpărătorilor  aceste date, potrivit Regulamentului 1169 al Parlamentului European, sau dezvoltatorilor de aplicații smartphone diverse.

Orice dezvoltator de aplicații pentru echipamente digitale mobile va avea asigurat acces la date de încredere prin intermediul unei interfețe automate (API) la categoriile de atribute necesare, specifice acelei aplicații.