IT&C

ECDL salută Luna Securităţii Cibernetice şi Code Week

Octombrie este European Cyber Security Month (Luna Securităţii Cibernetice), care aduce în prim plan siguranţa online. Securitatea IT este o problemă tot mai mare, potrivit unui nou document de poziție lansat de ECDL Foundation, cu această ocazie. În timp ce, tot mai mulți oameni folosesc calculatoarele și Internetul în tot mai multe domenii ale vieții, riscurile sunt din ce în ce mai sofisticate. Lucrarea noastră examinează nevoile de securitate, atât în viața privată cât și în cea profesională, subliniind rolul esențial și central al abilităților în reducerea pericolelor on-line cu care ne confruntăm în fiecare zi.

În timp ce, din ce în ce mai mulţi dintre noi descoperă beneficiile mediului virtual, riscul de a cădea victimele unei peirderi sau unei scurgeri de informaţii personale şi private, de a fi înşelaţi financiar sau chiar de a fi abuzaţi de către alte persoane, rămâne din păcate foarte prezent. Oricine poate cădea victima unor astfel de atacuri, chiar şi jurnalişti sau profesori specializaţi în tehnologie.

Deși există multe soluții tehnologice pentru riscurile de securitate cibernetică, documentul de poziţie ECDL susține că acestea sunt, în cel mai bun caz, doar un răspuns parțial. Abilitățile de securitate IT slabe pot anula multe dintre beneficiile tehnologiei, chiar şi prin utilizarea nesigură a reţelelor publice Wi-Fi pentru activităţi sensibile, cum ar fi servicii bancare on-line, care distribuie informații personale online.

Pierderile companiilor în urma încălcărilor de securitate IT pot fi semnificative, în special în cazul celor mai mici, potrivit unei cercetări PWC prezentate în documentul de poziție, care a constatat că preţul mediu al unei astfel de încălcări de securitate ar putea fi cu mult peste 100.000 € pentru întreprinderi mici și de peste 2 milioane € pentru companii mari din Marea Britanie. Pentru a se evita pierderi potenţiale, companiile ar trebui să se asigure că angajaţii sunt corect instruiţi şi sunt conştienţi de riscurile on-line.

În cele din urmă, acțiunile utilizatorului uman sunt cele care cresc nivelul de expunere la încălcări ale securității IT. Instalarea celor mai performante măsuri automate de securitate şi adoptarea politicilor de prevenire reprezintă o soluţie parţială. Majoritatea încălcărilor de securitate cibernetică ar putea fi prevenite şi s-ar putea evita costurile aferente ridicate, dacă oamenii ar urma principii simple de securitate IT.

Pentru a îmbunătăţi şi a menţine securitatea IT, atât la nivel individual, cât şi la nivel organizaţional trebuie accesate programe de instruire şi certificare recunoscute, care stabilesc nivelurile de referinţă pentru competenţele şi cunoştinţele utilizatorului, pe baza unui standard aplicat internaţional. Modulul ECDL IT Security reprezintă o astfel de soluţie, fiind menit să se concentreze pe cele mai importante şi actuale ameninţări de securitate IT.

Copiii şi tinerii sunt extrem de vulnerabili online. Încă de la vârste fragede, aceştia ar trebui să fie capabili să se protejeze, astfel încât să se poată bucura de beneficiile vieţii digitale. Ideal, toţi elevii de gimnaziu şi liceu ar trebui să fie instruiţi cu privire la riscurile şi utilizarea în siguranţă a Internetului. O barieră o reprezintă şi conceptul de “nativ digital”, care presupune că tinerii ce au crescut înconjuraţi de tehnologii digitale au dobândit intuitiv competenţele de alfabetizare digitală şi, de aceea, ei nu mai necesită educaţie sau training digital. De fapt, cercetările extinse arată că nu aceasta este situaţia.

În această săptămână este marcat evenimentul european anual Code Week. ECDL sprijină cu fermitate inițiativele de creștere a nivelului de competențe digitale și pledează în favoarea unei abordări integrate a educației IT, care să îi ofere fiecărui elev posibilitatea de a învăța elementele fundamentale ale informaticii în acelaşi timp cu alfabetizarea digitală.

ECDL ROMANIA este organizatorul naţional al concursului internaţional de gândire computaţionala Bebras, ce îşi propune să introducă elevii de toate vârstele în domeniul gândirii algoritmice şi să îi atragă spre domeniul informatic. Anul acesta, concursul se va desfășura în perioada 7-11 Noiembrie 2016 în toate unitățile școlare interesate din România.

ECDL ROMANIA reafirmă importanţa competențelor digitale îmbunătățite. Dezvoltarea aptitudinilor IT va juca un rol critic în revigorarea economiei României, prin educarea unei forțe de muncă inovative și minimizarea diviziunii digitale și vor fi parte integrantă din succesul pe care îl va înregistra politica unei creșteri inteligente, susținute și inclusive.

Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional şi prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la standard internaţional şi pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații din companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul Permisului ECDL.

European Computer Driving Licence a apărut în anul 1997 prin finanţarea primită de la Uniunea Europeană prin programul de cercetare ESPRIT. De atunci, ECDL s-a extins, fiind oferit de peste 100 de ţări în 40 de limbi vorbite la nivel global. Este recunoscut în sistemele de calificare din mai multe ţări, inclusiv în Marea Britanie, Irlanda, Franţa, România şi Italia şi este folosit de un număr mare de ministere şi agenţii guvernamentale.