Cultura

Noerr despre prevederile legislative cu impact asupra proiectelor de real estate

In contextul evolutiei sectorului de retail, bazata pe dezvoltarea continua a comertului modern, firma de avocatura Noerr a fost partener la o noua editie a evenimentului “Real Estate & Construction Forum”.

Evenimentul este unul cu traditie pentru piata imobiliara din Romania si isi propune sa dezbata in fiecare an cu cei mai importanti jucatori din domeniu situatia actuala a pietei imobiliare din Romania si cele mai importante proiecte ale anului din segmentele de office, rezidential, comercial, industrial si logistic. Evenimentul este dedicat investitorilor pe piata imobiliara, dezvoltatorilor imobiliari, agentilor imobiliari si brokerilor, campaniilor de constructii, a celor de consultanta, birourilor de arhitecturp, furnizorilor de materiale de constructii si tehnologii, comercianti de materiale de constructie, societatilor de avocatura si expertilor in domeniu.

Roxana Dudau, Associated Partner, Head of Real Estate Department Noerr a avut onoarea de a fi invitata ca speaker in sesiunea I, ce a cuprins sectiunea office – retail – constructii, alaturi de Florin Furdui, Country Manager Portland Trust, Stephen Burke, Construction Dircetor Forte Partners, Alexandra Smedoiu, Director, Consultanta Fiscala PwC Romania, Alexandros Ignatiadis, Co-fondator Octagon Contracting & Engineering, Dimitris Pergamalis, Head of Construction and Development Globalworth si Mihai Patrulescu, Senior Associate, Investment Services Colliers International Romania care a si moderat sesiunea I.

Roxana Dudau a vorbit in cadrul acestei sesiuni despre prevederile legislative cu impact asupra proiectelor de real estate, mentionand doua prevederi cu impact din legislatia interna (respectiv legea parteneriatului public privat si proiectul noii legi a constructiilor publicat pe site-ul MDRAP si una din legislatia internationala, respectiv editia a doua a contractelor FIDIC, red book, yellow book si silver book, publicate anul trecut in decembrie.

Referitor la legislatia interna, Roxana Dudau a mentionat ca in primavara aceasta se implinesc exact 10 ani de la lansarea in dezbatere publica a proiectului de Cod al constructiilor, cod care, la data respectiva (martie 2008), a fost redactat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii si avea ca scop unificarea legislatiei din domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului cu cea din domeniul autorizarii si executarii lucrarilor de constructii. In 10 ani nu s-a reusit realizarea unei astfel de unificari legislative.

In ceea ce priveste proiectul noii legi a constructiilor, Roxana Dudau a mentionat o serie de modificarile de bun augur aduse prin acest proiect, cum ar fi:

  1. posibilitatea (dar nu si obligatia) autoritatilor de a infiinta un ghiseu unic, care sa preia de la solicitanti formalitatile de obtinere a variatelor avize si acorduri din partea autoritatilor avizatoare;
  2. infiintarea unei baze de date consolidate a tuturor retelelor de utilitati si lucrarilor de constructii efectuate la nivel national;
  3. verificarea si revizuirea tuturor normativelor tehnice in vigoare;
  4. clarificarea unor aspecte discutabile in trecut, precum valabilitatea avizelor si acordurilor pana la finalizarea lucrarilor de construire.

Au fost mentionate si o serie de neajunsuri cum ar fi:

  1. necorelarea cu prevederile legii privind amenajarea teritoriului si urbanismul;
  2. prelungirea termenelor de emitere a autorizatiilor de construire si a certificatelor de urbanism de la 30 de zile calendaristice la 30 de zile lucratoare;
  3. eliminarea temeiului legal pentru concesionarea imobilelor din domeniul privat al statului;
  4. suspendarea procedurii de autorizare in cazul in care exista litigii cu privire la un teren pana la solutionarea definitiva a respectivelor litigii, fapt ce poate duce la aparitia cu usurinta a unor procese strict de sicanare a anumitor investitii;
  5. omiterea preluarii in acest proiect a posibilitatii scoaterii din circuitul agricol a terenurilor agricole intravilane prin autorizatia de construire.

Sesiunea a II-a, ce a cuprins domeniile rezidential – industrial & logistic – constructii a avut speakeri precum Sinziana Pardhan Country Head P3 Romania, Adrian Vascu Senior Partner Veridio & Marketing Maurer Imobiliare, Inge Abdulcair Senior Manager PwC Romania, Rodica Tarcavu Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox, Alex Skouras Managing Partner Alesonor, Simona Chirica Partener Real Estate Schoenherr si Asociatii, Mihai Patrulescu Senior Associate, Investment Services Colliers International Romania, Dragos Vilceanu Presedinte Asociatia Brokerilor Imobiliari.

info

Recent Posts

Noua Carte a lui Nicolae Ciucă – „În slujba țării” – un Manifest pentru viitorul României

În 2024, Nicolae Ciucă, fost general al Armatei Române și fost Prim-Ministru al României, lansează…

2 luni ago

BVB Arena 2024: Antrenând capitalul românesc în arenă

Bursa de Valori București (BVB) își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea economiei locale prin lansarea…

7 luni ago

Alertă în trafic: Guvernul Ciolacu ar putea elimina 90% din mașinile Uber si Bold, determinând timpi de așteptare crescuți și tarife exorbitante

În ultima perioadă, amendamentele propuse la legea privind transportul alternativ au stârnit un val de…

8 luni ago

Cristian Popescu Piedone conduce sondajele pentru Primăria Capitalei

În perioada 2-9 martie, un sondaj de opinie comandat de primarul general al Capitalei, Nicușor…

9 luni ago

Simona Halep a primit de la TAS o reducere semnificativă a suspendării sale

Simona Halep, fostul lider mondial în tenis, a primit o reducere semnificativă a suspendării sale…

9 luni ago

Tradiția Continuă! Revelion de vis în Parcul Titan al Sectorului 3″

Într-o lume plină de schimbări rapide și inovații, unele tradiții rămân constante, aducând bucurie și…

11 luni ago