Actualitate

Roșia de Jiu din județul Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe lună

În satul Roșia de Jiu din județul Gorj, limita legală zilnică pentru publeri în suspensie (PM10), indicatorul pentru măsurarea poluării aerului, a fost depășită în 28 de zile din 30 . Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost în 23 din 30 de zile peste media anuală reglementată de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea îndelungată la aceste pulberi fine, care pot pătrunde în alveolele pulmonare și în sânge, duce la îmbolnăvirea sistemului respirator și a celui cardiovascular. Asociația Bankwatch a instalat un aparat omologat care măsoară emisiile de PM10 și PM2.5 pe 26 aprilie 2017 în Roșia de Jiu.

Satul a fost expus ani de zile la poluarea excesivă a aerului provenită de la termocentrala Rovinari, de la depozitele de lignit care o înconjoară (Pinoasa și Roșia, ultimul închis în 2016 după ani de funcționare ilegală), de la benzile transportoare descoperite și de la camioanele care  pleacă de la cariere și trec prin fața caselor. Localnicii se plâng constant de două lucruri: zgomot și praf. Strămutarea locuințelor a fost promisă încă din 2007, dar Complexul Energetic Oltenia nu a facut niciun progres în această privință, deoarece nu se preconizează extinderea minelor spre sat, exproprierea nefiind astfel o prioritate.

Aparatul nostru independent de monitorizare a pulberilor de praf a mai fost folosit în alte zone miniere din Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Bosina și Herțegovina. Pentru prima dată, au fost înregistrate concentrații de peste 1500 µg/m3 pentru media orară. De-a lungul a celor 30 de zile de monitorizare a emisiilor PM10 și PM2.5 în Roșia de Jiu, au existat doar două zile în care limita UE de 24 de ore pentru PM10 nu a fost depășită. Cu alte cuvinte, în peste 93% din timp, concentrația PM10 a fost peste limită, depășind limita zilnică permisă de lege de 50 µg/m3 de 5-6 ori. Limita UE privind PM2,5 a fost depășită în 23 din cele 30 de zile de monitorizare. Directiva UE privind calitatea aerului permite 35 de depășiri ale limitei PM10 timp de 24 de ore pe parcursul unui an, în timp ce depășirea limitei anuale pentru PM 2.5 nu este permisă.

De altfel, poluarea aerului nu este singura problemă a locuitorilor din Roșia de Jiu. Măsurătorile omologate de zgomot realizate independent în noiembrie 2016 în 6 locuri în sat, atât ziua cât și noaptea, arată că zgomotul produs de termocentrală și de benzile transportoare este mereu peste limita legală, în unele cazuri aceasta fiind depășită și cu 30 de decibeli.

“Comunitatea din Roșia de Jiu a suferit suficient din cauza situării în centrul operațiunilor miniere. Majoritatea localnicilor sunt la pensie și merită o viață liniștită alături de familiile lor, care acum nici măcar nu mai vin în vizită pentru a nu expune copiii la această poluare. Complexul Energetic Oltenia trebuie să ofere compensații corecte acestor persoane în cel de-al unsprezecelea ceas”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii la Asociația Bankwatch România.