Categories: DeschidereTurism

Weekend la castel sau la conac in Covasna

In cadrul evenimentului  „Covasna, pur si simplu fabulos”, organizat in Bucuresti,  Asociatia pentru Dezvoltarea Turismului in Judetul Covasna a lansat website-ul www.ViziteazaCovasna.ro precum si 10 pachete turistice destinate celor ce doresc sa exploreze potentialul turistic al judetului.

Covasna are peste 600 de conace si castele, unele intrate in circuitul turistic ca hoteluri, pensiuni sau muzee, iar altele urmand a fi restaurate. In plus, Covasna are 1000 de izvoare de ape minerale, cu proprietati curative, folosite in cadrul zonelor de relaxare si SPA din hotelurile din judet. Numit și „oraşul celor o mie de izvoare”, Covasna ofera turistilor sai acces la ape cu adevărat tamaduitoare. Problemele cardio-vasculare, bolile reumatismale, hipertensiunile arteriale, stresul, dar si alte tipuri de afecțiuni sunt depasite prin curele cu ape minerale combinate cu exercițiile fizice regulate si cu o alimentație săracă in sare si grasimi.

Tinutul Conacelor

Peste 160 de conace pot fi admirate în județul Covasna. Unele au devenit spații de cazare, cum este castelul familiei Mikes din Zăbala. Monumente arhitecturale impresionante sunt şi castelele care au aparținut familiilor Kálnoky din Micloșoara, Mikó din Olteni, Apor din Turia, respectiv conacul Mikes-Szentkereszty din Zagon. Se găsesc și conace, dintre care amintim pe cele care au aparținut familiilor Simon din Bicfalău, Damokos din Cernat, Gaál din Dalnic, Séra din Ilieni şi Antos din Reci.

Castele si ruine

Cele mai cunoscute sunt ruinele cetăţii Bálványos, dar merită vizitată și Cetatea Zânelor de la Covasna sau turnul proaspăt restaurat al cetății Ika din Cernat. Astfel de cetăți au existat, printre altele, și în satele Lemnia, Bixad, Malnaș-Băi, Saciova. O altă categorie de cetăți fortificate sunt cetățile bisericești, care aveau un rol comunitar important, pe lângă cel religios și de apărare, funcționau ca și cămară pentru locuitorii așezării respective. Astfel de cetăți bisericești se pot găsi în Sfântu Gheorghe, Arcuș, Aita Mare, Zăbala.

Bisricile fortificate

Dacă sunteți familiarizați cu stilul bisericilor fortificate din Transilvania, ei bine aici veți descoperi o extensie a acestora, un stil diferit și pe alocuri suprinzător. Majoritatea bisericilor din zonă au fost lăcaşe romano-catolice, până în secolul XVI, când o parte dintre ele au fost preluate de protestanți, care le-au simplificat decoraţia interioară, dar, din fericire, încă s-au păstrat mai multe fresce valoroase.

Mestesuguri traditionale

În regiunea Covasna există și în zilele noastre 43 de meșteșuguri tragiționale. Numeroși meșteșugari stau la dispoziția turiștilor interesați și le povestesc cu drag despre secretele acestor meșteșuguri.

Fierăritul Stăpânul fierului și al focului, fierarul este unul dintre cei mai importanți meșteșugari din satele Covasnei. Meșteșugul se mai păstrează în forma sa tradițională, și astăzi.

Împletitul coșurilor Cea mai bună materie primă pentru împletitul coșurilor sunt crengile umede de salcâmi, mesteceni și aluni, în special de la marginea pădurilor.

Dogăritul În satele Harale, Păpăuți și Zagon dogăritul este principalul meșteșug. Aici se fabrică butoaie, căzi, ciubere și găleți.

Cizmărie și pantofărie La început, cizmele erau confecționate de tăbăcar, apoi de carpaci, iar ulterior de cizmar. Începând din secolul al XIX-lea, cizmarul era cel care confecționa și repara pantofii.

Pachete turitice

Pachetele turistite lansate includ vizite la mestesugari, excursii in natura, cursuri de echitatie, mese cu preparate traditionale din Transilvania sau activitati de aventura pentru toate preferintele  vizitatorilor Tinutului Conacelor. In Covasna nu veti gasi vai aglomerate sau trasee de munte arhipline. Veti gasi doar aer curat, peisaje cu mult verde crud si ape minerale cu proprietăți curative.

La evenimentul de lansare al website-ului www.ViziteazaCovasna.ro , gazduit in Bucuresti de Institul Maghiar, au fost prezenti si mestesugari din judetul Covasna care vor putea fi vizitati de turisti, vizitele fiind incluse in pachetele turistice lansate.

Asociatia pentru Dezvoltarea Turismului in Judetul Covasna a suportat costurile organizarii evenimentului, iar Asociatia Travel Focus, condusa de Razvan Pascu, s-a implicat in promovarea acestuia.

info

Recent Posts

Noua Carte a lui Nicolae Ciucă – „În slujba țării” – un Manifest pentru viitorul României

În 2024, Nicolae Ciucă, fost general al Armatei Române și fost Prim-Ministru al României, lansează…

2 luni ago

BVB Arena 2024: Antrenând capitalul românesc în arenă

Bursa de Valori București (BVB) își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea economiei locale prin lansarea…

7 luni ago

Alertă în trafic: Guvernul Ciolacu ar putea elimina 90% din mașinile Uber si Bold, determinând timpi de așteptare crescuți și tarife exorbitante

În ultima perioadă, amendamentele propuse la legea privind transportul alternativ au stârnit un val de…

8 luni ago

Cristian Popescu Piedone conduce sondajele pentru Primăria Capitalei

În perioada 2-9 martie, un sondaj de opinie comandat de primarul general al Capitalei, Nicușor…

9 luni ago

Simona Halep a primit de la TAS o reducere semnificativă a suspendării sale

Simona Halep, fostul lider mondial în tenis, a primit o reducere semnificativă a suspendării sale…

9 luni ago

Tradiția Continuă! Revelion de vis în Parcul Titan al Sectorului 3″

Într-o lume plină de schimbări rapide și inovații, unele tradiții rămân constante, aducând bucurie și…

11 luni ago